K/Başlat -- Kitap Yorumu



Orjinal Ad: Ready Player One
Yazar: Ernest Cline
Sayfa Sayısı: 506
Puanım: 5/5

Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen gerçekten başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bir yudumda bitirdiğim kitaptan gerçekten çok zevk aldım. Kitabın çoğu bölümünde günümüzün ve 80'lerin dizileri, filmleri, ve atari oyunlarının isimlerinden, karakterlerinden benzetmelere yer verilmiş ki bence bu kitabı daha da eğlenceli kılıyor.

Kitabın konusu ise gerçekten ilgi çekici. Enerji krizleri, felakete dönüşen iklim değişikliği, kıtlık, yoksulluk, bulaşıcı hastalıklar ve geriye kalan son kaynaklar için süren nükleer savaşlarla cehenneme dönen bir dünyada tek kafa dağıtma yolu olan sanal dünya OASIS'te dünyanın neredeyse tamamı kendine bağımsız bir avatar oluşturup simulasyona girebiliyor. Bir gün bu simulasyonun tasarımcısı, milyon dolarlara sahip James Halliday ölüyor. Halliday bütün servetini oyunun içinde saklı üç anahtarı bulan kişiye miras bırakacak. Yıllar geçtikçe sönen av ateşini tekrar yükselten kişi ise av ile ilgili ilk ipucunu bulan Wade Watts; bir diğer adı ile Parzival.


Avın amacı ise Bakır, Yeşimtaşı ve Kristal anahtarları toplayan ve üç kapıyı ilk temizleyerek en büyük puanı almak.

Kendimce aklımdaki karakterlere en benzeyen çalışma bu olmuş. 

Wade Watts (Parzival): Annesi ve babası o küçükken ölmüş ve teyzesinin karavanında, karavan parkında yaşıyor. Teyzesi ile pek sevgi dolu bir ilişkisi olmasa da en azından Wade'in kalacak bir yeri var. Bakır Anahtara giden ilk ipucunu bulması ile beraber hayatı tehlikeye giriyor.
Art3mis: OASIS'te bir blog yazarı olan Art3mis Wade'in avdaki en büyük rakibi. Ama bir şekilde -kendi isteği dışında- Wade'in kalbini çalıyor.
Aech: Wade'in en iyi dostu olan Aech ise... onun hakkında diyecek bir şey bulamıyorum. Çok fazla bilgi de verilmemiş zaten kitapta :)
Daito ve Shoto: Her ne kadar öz kardeş olmasalarda OASIS'te tanışıp kendilerini kardeş ilan eden iki Japon genci. Avda birbirlerinin arkalarını kolluyorlar.


Ama tabiki de avda sadece gençler yok. IOI adında bir firma -Altılılar- Halliday'in büyük servetinin üstüne konup OASIS'i paralı bir donanıma dönüştürüp herkesten vergi almak istiyor. 

Kristal Anahtar'ı kim doğru kullanabilecek; Parzival mi, yoksa Altılılar mı?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder